1 2 3 4 5 6 7 8

Longbush House, Gisborne

This house, conceived as a building in a landscape (120Ha of steep river valley / native bush land 10 minutes from Gisborne), lies at the centre of a 15 year regeneration project focused on the protection of native plants and birds. 
The property is “off the grid”, and relies on solar power and water heating, with gas and wetback boost. The separate garage contains battery bank and generator.

Construction combines a Hebel block solid enclosing wall to the south, incorporating small steel windows, and a more open face to the north featuring large timber windows to capture sun and panoramic views of the wider landscape. The single-pitch roof projects forward to provide summer shade.

The 
buildings were carefully sited to preserve two archaeological features which recall traditional (pre-contact) use of the land.

Key design determinants were views up the valleys to the north and west. The two building elements lie east-west to maximise solar gain, and the north face features sliding timber doors opening onto a timber deck and concrete terrace.

The interior is a single space on two levels, with separate bathroom (the house is the first stage of a larger group of structures) and the footprint of the residential part is just 64m².

The ground floor single, open-plan room contains kitchen, laundry, dining and living areas.
The upper level incorporates a bath-room, two sleeping areas and storage space
.

Take the next step in realising your building project: contact our experienced team. Contact us